LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 104. Continuă luptele în Donbas. Rusia își retrage unele nave din apropierea coastei ucrainene a Mării Negre

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 104. Continuă luptele în Donbas. Rusia își retrage unele nave din apropierea coastei ucrainene a Mării Negre
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07/06/2022, 08:15
Actualizat: 07/06/2022, 16:06

Războiul din Ucraina a intrat în ziua cu numărul 104, iar atacurile forțelor ruse în regiunea Donbas s-au intensificat, anunță autoritățile de la Kiev.

Între timp, Marina militară ucraineană informează că navele flotei ruse de la Marea Neagră s-au retras la mai mult de 100 de kilometri de țărmul Ucrainei, ca urmare a atacurilor forțelor ucrainene. Cu toate acestea, Marina informează că riscul unor atacuri rămâne ridicată în zonă.

„De la începutul invaziei, navele și submarinele inamice au lansat peste 300 de rachete de croazieră pe teritoriul ucrainean. În prezent, intensitatea loviturilor cu rachetele de croazieră Kalibra scăzut, în timp ce inamicul a început să lovească ținte terestre cu rachete antinavă. (…) Probabil, acest lucru indică faptul că Rusia a folosit un număr semnificativ de rachete moderne și este forțată acum să folosească alte tipuri de rachete, mai învechite”, se arată într-un comunicat al Marinei ucrainene.

Luptele continuă în orașul Severodonețk, situația „schimbându-se în fiecare oră”, potrivit oficialilor ucraineni.

Oleksandr Striuk, șeful administrației militare a orașului, a spus că „există suficiente forțe (ucrainene, n.red.) și mijloace pentru a recuceri orașul” în acest moment, informează CNN.

Striuk a adăugat că forțele ruse au un avantaj numeric substanțial. „Folosesc tot mai multe resurse umane, ceea ce, desigur, complică situația”, a spus oficialul.


Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei în războiul din Ucraina

UPDATE ORA 16:00 – Pericol de holeră în Mariupol din cauza contaminării surselor de apă ale orașului

În Mariupol, orașul-port din sud-estul Ucrainei, aflat acum sub ocupație rusă, apar tot mai multe temeri privind sănătatea publică din cauza deteriorării condițiilor sanitare.

Din cauza faptului că apele uzate au început să contamineze sursele de apă potabilă, multe voci susțin acum că orașul s-ar putea confruta curând cu o epidemie de holeră.

Luni, Petro Andriushchenko, un consilier local ucrainean a declarat din exil că oficialii ruși care controlează acum orașul Mariupol se gândesc să impună o carantină în oraș, în contextul în care străzile sunt pline de cadavre în descompunere și de deșeuri care contaminează apa potabilă, crescând riscul apariției holerei și altor boli. Citește mai mult…

UPDATE ORA 15:15 – Analist politic: Regimul lui Vladimir Putin ar putea să se prăbușească din interior

Expertul politic ucrainean Vitali Portnikov a declarat, într-un interviu acordat presei din țara sa, că, cel mai probabil, regimul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, se va prăbuși, însă nu în acest moment.

Potrivit acestuia, lideri ai opoziției, precum Mihail Hodorkovsko sau Alexei Navalnîi, nu vor putea înlocui regimul Putin în cazul în care acesta va cădea. Citește mai mult…

UPDATE ORA 14:50 – Boris Johnson: Ucraina nu trebuie forțată să semneze un acord de pace defavorabil

Președintele Volodimir Zelenski nu trebuie să fie presat de puterile mondiale să accepte un acord de pace cu Vladimir Putin în cazul în care un asemenea acord ar fi în detrimentul Ucrainei, a declarat marți prim-ministrul britanic, Boris Johnson, în ședința de Guvern.

La ședința cabinetului, ministrul de Externe Liz Truss a adăugat că Londra pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

UPDATE ORA 13:15 – Rusia acuză Moldova de persecutarea cetățenilor ruși

Ministerul rus de Externe a făcut public un raport în care analizează – pe lângă alte țări – situația din Republica Moldova, accentuând asupra faptului că drumul pro-european ales de Chișinău ar avea ca rezultat o presupusă persecutare a cetățenilor ruși.

„Cu regret, trebuie să afirmăm că compatrioții ruși care locuiesc în Moldova (și oamenii vorbitori de limbă rusă în general) întâmpină adesea dificultăți în a-și garanta drepturile de acces la serviciul public, de a alege limba de creștere și de educație și de a primi liber informații în limba lor maternă. Experții sunt alarmați de acțiunile autorităților de a revizui legislația lingvistică și de a reduce utilizarea limbii ruse, limitând difuzarea în limba rusă. În același timp, conform estimărilor experților, mai mult de un milion de oameni din republică folosesc în mod constant limba rusă în viața de zi cu zi”, se arată în raport. Citește mai mult…

UPDATE ORA 11:45 – Lupte intense pentru ocuparea orașului Severodonețk

Luptele intense pentru controlul orașului Severodonețk din estul Ucrainei continuă marți, Rusia utilizând artilerie, avioane și elicoptere în zonă, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei.

Două persoane au fost rănite după ce forțele ruse au bombardat un colegiu din Lysychansk, potrivit lui Serhiy Hayday, șeful Administrației Militare a Regiunii Luhansk.

Hayday a spus că Rusia folosește „grupuri de sabotaj și recunoaștere” în satul Bilohorivka, chiar la vest de Lysychansk și Severodonețk.

UPDATE ORA 9:10 – Joe Biden declasifică mai multe informații ale serviciilor secrete americane despre invazia din Ucraina

Președintele Satelor Unite, Joe Biden, a aprobat declasificarea unor informații din perioada premergătoare invaziei ruse din Ucraina.

Decizia lui Biden de a declasifica aceste documente provenite de la serviciile de informații înainte de 24 februarie, vine în contextul în care afirmațiile oficialilor americani cu privire la iminența atacului au fost întâmpinate cu „scepticism” de către partenerii și aliații Statelor Unite, explică Avril Haines, șefa serviciilor americane de informații. Citește mai mult…

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cum și-a apărut Angela Merkel moștenirea politică?